Dalmacija

Južno hrvaško primorje, oziroma regija Dalmacija se nahaja na južnem delu jadranske obale. Razteza se severno od Velebita na celini in otoka Paga na morju do Dubrovnika oziroma Konavla na jugu.
Severna Dalmacija ali Zadarska regija je najbolj severni del Dalmacije, katerega sedež je Zadar, ki je znan po bogati zgodovinski dediščini, kot sta na primer rimski forum in cerkev Sv. Donata ali pa zanimivostmi, kot sta na primer Morske orgle ali Pozdrav soncu.

Srednja Dalmacija je največja regija Dalmacije, njeno središče pa je mesto Split, ki je privlačna turistična destinacija znana po številnih znamenitostih, kot so na primer Dioklecijanova palača zaščitena z Unescom, znani mediteranski trg Prokurative in najstarejša svetovna katedrala: katedrala Sv. Duje, zaščitnika mesta Splita.

Južna Dalmacija je najbolj znana po zgodovinskem mestu Dubrovniku, rojstnem kraju Marca Pola, otoku Korčuli in polotoku Pelješcu, ki je znan po vinih in kapitanskih hišah.

Regija Dalmacija ima najdaljšo obalo od vseh hrvaških primorskih regij (približno 1200 kilometrov) kot tudi največje število otokov in otočkov (skupno 942).

Dalmacija bo vsakega gosta zagotovo osvojila s čistim morjem, soncem, olivami, vinom in klapskim petjem.

Pridite tudi vi!