Dubrovnik

Zgodovinsko mesto Dubrovnik, ki se nahaja na Unescovem seznamu svetovne dediščine, je zagotovo najbolj znana turistična destinacija na Jadranu.
Dubrovnik je znan in prepoznaven po mestnem obzidju, ki ga obdaja in po svoji glavni ulici Stradun, ki vodi do vhoda v mesto skozi znana mestna vrata Pile do trga Luža.
Velike znamenitosti mesta Dubrovnik so številne cerkvi in samostani, med katerimi so znani Dubrovniška katedrala, cerkev Sv. Vlaha (zaščitnika mesta Dubrovnik), Frančiškanski samostan in cerkev Malih bratov.
Dubrovnik je znan tudi po večjem številu trdnjav, utrdb in stolpov, najbolj znana pa sta stolp Minčeta in trdnjava Bokar.
Mesto zaznamuje veliko število palač, ena izmed najbolj znanih pa je gotska palača Knežev dvor, ki je danes svetovno znani kulturno-zgodovinski muzej.

V Dubrovniku se tekom leta prirejajo različne prireditve in festivali, kot so Dubrovniške poletne igre, filmski festival Libertas, praznik Sv. Vlaha in številna druga dogajanja, ki v mesto privabljajo veliko število turistov iz celega sveta.