Hrvaška

Hrvaška je majhna mediteranska država, ki ima eno izmed najbolj razčlenjenih obal, kristalno modro morje, slikovite plaže, bogato kulturno-zgodovinsko dediščino in veliko majhnih turističnih mest, ki Hrvaško zaznamujejo kot eno izmed najbolj zaželenih turističnih svetovnih destinacij.

Zaradi blage mediteranske klime in velikega števila sončnih ur primorska Hrvaška ima visoko povprečno temperaturo zraka in morja, v poletnem času tudi do 27°C.

Hrvaška je med prvimi državami v Evropi glede ohranjenega okolja, ima pa tudi veliko število zavarovanih območij in to osem nacionalnih parkov, med katerimi je verjetno najbolj znan Nacionalni park Plitviška jezera, ki je tudi na seznamu Unescove svetovne dediščine in 11 naravnih parkov, med katerimi je tudi Naravni park Biokovo.
Zato ni presenetljivo, da je Hrvaška zaradi svoje ohranjene narave, čistega morja in milega podnebja zelo iskana destinacija za ljubitelje kampiranja v Sredozemlju.
Poleg svojih naravnih lepot, Hrvaška je bogata tudi s kulturno- zgodovinskimi spomeniki, tako da so poleg Plitviških jezer na Unescovem seznamu svetovne dediščine tudi naslednje znamenitosti:

• Dioklecijanova palača

• Mestno jedro Dubrovnika

• Evfrazijeva bazilika

• Mestno jedro Trogirja

• Šibenska katedrala

• Starogradsko polje na otoku Hvaru

Hrvaška je znana tudi kot kulinarična destinacija z odlično gastronomsko ponudbo in vrhunskimi vini. Zagotovo so vsem tistim, ki so obiskali Hrvaško, znane specialitete, kot so istrski tartufi, paški sir, pršut, dubrovniška rožata in okus dobrih vin, kot so Pospiš, Istrska malvazija, teran, muškat, Vrbniška žlahtina, Plavac mali.