Podajte se po vinskih poteh Pelješca in Istre!

Polotok Pelješac se ponaša s svojimi kakovostnimi vini avtohtone sorte Plavac mali.
Najboljši vrhunski plavci nastajajo na lokacijah Dingač in Postup.
Vino Dingač je vrhunsko suho rdeče vino, ki se prideluje iz sorte Plavac mali na lokaciji Dingač, na strmih južnih pobočjih polotoka Pelješac.

Postup je tudi rdeče vino, ki se prideluje iz sorte Plavac mali, vendar le na lokaciji Postup, na južnih pobočjih polotoka Pelješac.

Dingač je prvo (leta 1961), Postup pa drugo (leta 1967) vino, ki je zaščiteno na Hrvaškem.

Najpogostejša sorta belega grozdja na polotoku Pelješcu je Rukatac, ki se imenuje tudi Maraština. V vinu se občuti okus, ki spominja na višnjo Marasko in je zelo primerno za pridelavo kakovostnih desertnih vin in prošekov.

Vina lahko degustirate v številnih vinskih kleti, gostilnah in restavracijah na območju Pelješca, kar bo dopolnilo pravo gastronomsko-enološko izkušnjo v tej regiji.

Istrska malvazija je znana sorta iz družine malvazije, ki prihaja z zahodnega dela istrskega vinorodnega območja, enega od najprimernejših območij za pridelavo različnih sredozemskih sort.  

Med najbolj zastopanimi črnimi vini sta zagotovo teran in merlot. Prav Istra je domovina odličnega merlota, ki se ponaša s temnordečo barvo, sadnim vonjem in izrazito aromo.  

Teran je avtohtono istrsko črno vino, ki odlično uspeva v bolj hladnem poletju na položnih gričih Vižinade, od koder se odpira eden najlepših pogledov na Istro.

Vsa navedena, pa tudi številna druga istrska desertna vina, kot sta npr. muškat in sladka malvazija, lahko poskusite v mnogih restavracijah in vinskih kleteh, kjer boste Istro doživeli v njenem popolnem sijaju.