Krenite vinskim putevima Pelješca i Istre!

Kvalitetna turistička atrakcija su vinske ceste Istre koje nude vrhunske hedonističke i enološke doživljaje, stvaraju ugodne opsjene i daju potpuno novu sliku realnosti. Zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi i pogodnom tlu, Istra je odavnina imala preduvjete za uzgoj vinove loze i branje grožđa.

 Drugi, po veličini, nakon Istre hrvatski otok Pelješac ponosi se svojim kvalitetnim vinima autohtone sorte Plavac Mali. Najbolji vrhunski plavci nastaju na lokalitetima Dingač i Postup.
Vino Dingač je vrhunsko crno suho vino koje se dobiva od sorte Plavac Mali s lokaliteta Dingač, na strmim južnim obroncima pelješkog poluotoka.

Postup je također crno vino koje se proizvodi od sorte Plavac Mali, ali isključivo s položaja Postup, na južnim padinama poluotoka Pelješca.

Dingač je prvo (1961. godine), a Postup drugo po redu (1967. godine ) vino koje je zaštićeno u Hrvatskoj.

Najzastupljenija sorta bijelog grožđa na poluotoku Pelješcu je Rukatac, koja se još naziva i Maraština. U vinu se osjeti okus koji sliči višnji maraski i vrlo je pogodan za proizvodnju kvalitetnih desertnih vina i prošeka.

Kušati ih možete u brojnim vinskim podrumima, restoranima i konobama na Pelješkom području, koji će vam upotpuniti pravi gastro-enološki doživljaj ovog kraja. 

Na Criveničkoj rivijeri morate kušati poznato vino Žlahtina.

Malvazija istarska istaknuta je sorta porodice malvazija koja dolazi iz zapadnog dijela istarskog vinogorja koje se smatra jednim od najpogodnijih područja za uzgoj raznovrsnih mediteranskih sorti.

Među najzastupljenija crna vina ubrajaju se Teran i Merlot. Upravo je Istra domovina vrhunskog Merlota kojega krasi tamnocrvena boja, voćnost i izrazita aromatičnost.

Teran je autohtono istarsko crno vino kojemu pogoduju hladnija ljeta i izrazito dobro uspijeva na blagim brežuljcima Vižinade, odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na Istru.

Navedena i brojna druga, ne manje poznata, istarska desertna vina poput Muškata i Malvazije slatke možete isprobati u mnogim restoranima, vinskim podrumima koji će Vam omogućiti da Istru doživite u njenom punom sjaju.